Vi gick en runda på stan tillsammans med Christina och Anders och tittade på de flesta installationerna. Texterna nedan är kopierade från presentationen som kommunen gjort.
1 IDÈ: Radisson Blu är det senaste tillskottet av hotell i Uppsala. 185 härliga rum och sviter i den utmanande, bågformade huskroppen med imponerande utsikt över centrala Uppsala. Vi vill ansluta denna bågform med 4 st kraftfulla sökljus, s.k. ”Skytrackers” som i sin statiska position tar vidare den exklusiva och inbjudande känslan till detta fantastiska hotell.
2
3
4
5 Stationsgallerian ligger ett stenkast från Uppsalas resecentrum. Under Allt ljus på Uppsala bjuder vi in till en värmande ljussättning inomhus efter att du gått igenom den upplysta entrén. Det är första gången vi skapar en ljussättning som är både ute och inne i objektet. Ingången vid centralpassagen kommer att lysas upp med en portal som välkomnar besökaren. Inne i stationsgallerian möts man av ett atrium med gångbroar, som kommer att vara upplysta.
6
7
8
9 Vretgränd är en viktig och välanvänd passage till Uppsalas centrum. Med slottet som en fond vill vi knyta an Vretgränd som länk mellan resecentrum och Dragarbrunn. Vi vill nyttja huskropparnas väggar och golv i gränden för att skapa ett finrum. Detta ska vara häftigt att beträda, men även se vackert ut från håll. Genom att pendla storskaliga ljuskronor kommer rummets volym att uppfattas som surrealistiskt. För att höja känslan av finrum ska vi projicera en röd remsa i mittstråket, som en röd välkomstmatta. Genom att ljussätta väggarna med delvis fasta och delvis rörliga färger och mönster ökas det uppfattade djupet i rummet. Armaturernas kristallkroneformade uttryck skall knyta an till det sedan länge rivda ”torparsloppet” som stod på samma plats. Denna fastighet med monumental nyrenässans uppfördes under 1800-talets sista decennier av dåvarande stadsarkitekt C A Ekholm. Med vår installation vill vi påvisa att det med en liten energiåtgång går att göra en storskalig gestaltning. Detta tack vara energieffektiva LED-ljuskällor och nyttjande av smarta belysningsprinciper.
10
11
12
13 Vårt slott tillhör den kända ”skylinen” av Uppsala och är den enda hela husfasaden som man se från de flesta delar av staden. Vi är vana att se den svagt vackert upplyst av varmvitt ljus sedan ett antal år så varför inte ge Uppsala ett slott med färg & ljusspel under festivalen. Sedan vill vi för andra gången i ”Allt Ljus På Uppsala” lösa ljudbiten genom att betraktaren kan lyssna på en förvald musik i sin mobiltelefon synkroniserad med ljuset.
14
15
16
17
18
19
20
21 Uppsala är en av Sveriges mest cykeltäta städer. Det cyklas till och med inomhus på Svettis vid Svandammen. Det gav inspiration till att låta cyklister vara en del av ljusinstallationen. Deras rörelse skapar en bevingad ljusvåg som väcker liv och ljus längs dammen. Passagen mellan Stadsträdgården och Svandammen erbjuder en ljusportal i ett annars mörkt område.
22
23 I år är det 200 år sedan Uppsalafysikern Anders Ångström föddes (13 augusti 1814). Han utnämndes till professor i fysik vid Uppsala universitet år 1858 och kom att utveckla grundutbildningen i fysik. Han var även rektor för universitetet mellan 1870-1871. Anders Ångströms arbete beskrivs som banbrytande. Han var en av grundarna till spektroskopi – metod som användes i studier av ljus. Genom att studera ljuset och dess spektrum av regnbågens alla färger som blir synliga för ögat då det passerar exempelvis ett prisma, kan en ljusstråles våglängd, frekvens, hastighet och energi fastställas. Med hjälp av spektralanalysen är det möjligt att analysera solen och andra himlakroppar, samt att ta reda på en stjärnas kemiska sammansättning och ålder. Anders Ångström har bland annat gett namn åt en krater på månen, Ångströmlaboratoriet i Uppsala och längdenheten ’ångström’, som är en hundramiljondels centimeter (1 ångström = 0,1 nanometer). Han är begravd på Uppsala gamla kyrkogård.
24
25
26 Vi har mycket att vara stolta över här i Sverige. Vår långa tradition av fred och frihet är några av de viktigaste sakerna. Saker vi svenskar kanske tar för givet men som när de fattas betyder allt. Det finns stora människor som vågat ställa sig upp och trotsat faran med sin övertygelse och sitt mod. Vi behöver komma ihåg och bli stärkta i att det ibland inte behövs mer än EN person för att skapa underverk. Med de skrämmande vindar som blåser här och på olika platser i världen blir det ännu viktigare att manifestera behovet av Frihet och Fred. ”I have a dream” är inte bara inlärda ord. Det är viktigt på riktigt. Därför att drömmar kan bli verklighet. Drömmar kan förändra världen. Vi måste hela tiden utmana oss själva och vardagen för att morgondagen ska bli bättre än idag. För alla. Vi döljer statyn och får den att synas den på ett helt nytt sätt. Med hjälp av projektioner visar vi kända frihetskämpar och i högtalare hör vi deras ord.
27
28
29
30 Erik Gustaf Geijer intar under perioden en ny skepnad som fredsälskande hippie. Tre stycken LED strålkastare är monterade på trefoten och belyser en discokula med färgat ljus. Tanken är att “lätta upp” statyn, göra den lite muntrare och få in lite ”fredsfeeling” i projektet. Geijer kläs i en ”flower power” svepning och ljussätts med färgat ljus (via discokula). Han kommer även att hålla ett litet framträdande i 60-tals tappning. Discokulan hänger från en trefot som är tillverkad av sammanfogade stålrör.
31
32
33
34
35
36 Den gamla ”Åslänten” har blivit ”Gotlandsparken”. På sommaren en ljus och öppen plats vid S:t Olofsbron med utsikt över Fyrisån, Saluhallen och Domkyrkoområdet. En öppen plats för fåglar och människor, med servering och parksoffor vid strömmande vatten. På vinterkvällar en mörk och undanskymd plats som inte direkt inbjuder till besök. Vi vill visa att mycket kan göras med belysning i form av aktiv ljussättning.
• Underträdsbelsysning för att skapa känsla av uterum och mystik
• Ljusfigurer med växlande färgat RGB-ljus
• Ljusreflexer i vattenspegeln ger spännande effekter
• ”Gotlandsbaggen” en skulptur belyst med profilstrålkastare
37
38
39
40
41 De flesta av oss har väl knappt lagt märke till det lilla vita huset intill fisktrappan vid Upplandsmuseet. Men nu ska det träda fram ur sin anonymitet.
42
43
44 En pärla mitt i city, som under Allt Ljus på Uppsala förskönas med en ljussättning värdig vetenskapsmannen och tänkaren Anders Celsius. Ljussättningen är baserad på det Anders kanske mest är känd för, nämligen temperaturskalan Celsius. Som även blir en bra ljusarkitektonisk idé. Ljussättningen bygger på att lyfta arkitekturen och har 2 grundidéer:
1. Celsius är mest känd för temperaturskalan “Celsius”. Det som skiljer Anders ursprungliga skala mot dagens är att den var helt omvänd, dvs kokpunkten var 0°C och fryspunkten var 100°C.
2. Ljusarkitektoniskt så vill man gärna eftersträva ett mer humant och trevligare ljus där människor vistas, alltså vid marknivå. Ju närmare natthimlen man kommer så övergår det sedan i en månljus-liknande känsla.
Dessa två idéer smälter vi samman som grund för ljussättningen, att gå från ett varmt ljus vid marknivå och sedan övergå till ett kallt blått månljus på den övre delen av byggnaden. Vi symboliserar den varma ’kokpunkten’ med ett varmt ljus och den kalla ’nollpunkten’ med ett blått ljus. I enlighet med Anders ursprungliga skala dvs upp och ner. Vilket också passar bra som en ljusarkitekonisk idé.
45
46 Denna fantastiska byggnad har många anrika inslag som under denna ljussättning får lite extra liv. Idén med ljussättningen är att göra en stilren framhävning av en klassisk fasad med en liten effekt touch med jämna mellanrum.