Göta kanal 12 - 17 augusti 2015

Vi har åkt M/S Diana från Stockholm till Göteborg på Göta kanal. Ombord fanns 35 passagerare, varav 14 svenskar, och 10 mans besättning. Vädret har varit strålande hela tiden om än lite svala kvällar. På resan passerade vi 56 slussar, 2 akvedukter och flera broar.

Dag 1 - 12 augusti
Stockholm - Stegeborg

Lämnade Stockholm kl 10 med fartyget Diana. Lite mulet och några droppar regn. Slussade i Hammarbyslussen och in i Mälaren. En sväng vid Drottningholm och förbi Jungfrusund ner till Södertälje där vi slussade igen nu ut i saltsjön. Sedan stävade vi mot Trosa. Lunch med majskyckling och rostade grönsaker, pannacotta med röda vinbär till efterrätt. Kaffe med morotskaka serverades på em. Otroligt vacker solnedgång, en fantastisk kväll. Försökte se stjärnfallen som skulle synas speciellt denna kväll men det blev dålig utdelning. Kom till Stegeborg vid 01-tiden för natthamn.

35 bilder

Dag 2 - 13 augusti
Stegeborg - Berg

Uppstigning vid 7.15. Strålande sol och klarblå himmel. Avgång kl 10 från Stegeborg. Till lunch idag serverades älgfärsstubbe med tranbärschutney, pocherad torskrygg med smörsås och ramslökspesto, färsk potatis och ett gott Sauvignon Blanc därtill. Sedan ytterligare en sluss innan Söderköping och dess första sluss. Lämnade Söderköping kl 14.45. Passerade flera små skjutbroar och några slussar innan Norsholm. Där fick vi slussa och sedan invänta att järnvägsbron öppnades så att vi kunde passera in i sjön Asplången. Återigen en fin solnedgång, nu stävande över sjön Roxen. Anlände till Bergs slussar för natthamn kl 22.

50 bilder

Dag 3 - 14 augusti
Berg - Motala

Soligt och fint, men lite kylig morgon. Efter frukost tog vi 3 slussar på raken. Eva följde med på en guidad tur till Vreta klosterruin och klosterkyrka. Det blev en knappt 3 km lång promenad innan vi gick ombord i Brunnby igen. Lunch kl 12 med gravad lax med äpple- och pepparrotsröra, wallenbergare med lingon, potatismos, gräddsås och små ärtor. Idag har vi passerat 2 akvedukter. Efter museibesök tog vi en promenad upp till torget där traktens ungdom samlats i sommarbarer. Tillbaka på båten satte vi oss på bryggdäck och fick sällskap av Manfred från Frankfurt, som tog sig en öl. God natt kl 23.

71 bilder

Dag 4 - 15 augusti
Motala - Hajstorp

Vi lämnade Motala kl 7.30 och gick till Vadstena. Där fick vi guidad tur på slottet och sedan med tuff-tuff tåg till Klosterkyrkan. Mycket trevlig tur med utmärkt guidning.Vi gick till Hajstorp för natthamn. Till middag serverades skepparns vildsvinstoast följt av pocherad gösfilé med vitvinssås och färsk potatis, chokladmousse med ingefärspäron och grädde. Mycket gott! En stund på bryggdäck med ett glas vitt vin avslutade kvällen.

64 bilder · 1 video

Dag 5 - 16 augusti
Hajstorp - Vänersborg

Båten gick in i första slussen för dagen redan kl 6. Det blåste en del och vid lunchen meddelade kapten Ola att vi tyvärr inte skulle kunna lägga till vid Läckö slott som planerat var. Istället blev det en utflykt till Mariestad. Lunchen bestod av tegelrökt skinka med sallad på färsk potatis och äpple. Sedan fruktsallad med sommarbär och punchgrädde. Denna kväll var det Captain´s dinner och vi hade äran att få kapten Ola vid vårt bord. Jordärtskockssoppa med fikonbröd och chiliaioli, hjortytterfilé med västerbottenterrinne och rödvinssås. Flädercheesecake med marinerade jordgubbar som avslutning.

40 bilder

Dag 6 - 17 augusti
Vänersborg - Göteborg

Tidig morgon I Vänersborg. Båten gick in i slussen före frukost. Vid 9.30 var vi vid Trollhättan där vi gick av båten för att besöka kanalmuseet. Efter museibesöket bordade vi Diana igen och startade slussningen ner till Göta älv, en nivåskillnad på 32 m fördelat på 4 slussar. En riktigt häftig upplevelse. Efter lunchen gick vi sista biten in mot Göteborg och packhuskajen där resan tog slut. Stor avtackning av den fantastiska besättningen. Resan har bjudit på många härliga upplevelser och möten såväl ombord till sjöss som till lands. Dessutom har vädret varit helt fantastiskt med sol alla dagar.

51 bilder

Hemresa till Stockholm

Vi valde att prova den nya operatören, MTR Express, till Stockholm. Resan tog 3 timmar och 20 minuter i fräscha vagnar.

7 bilder